divendres, 9 de gener del 2015

La primera televisió banyolina - 1984


Televisió banyolina

 

“Video-Revista de Banyoles” s’acomiada dels espectadors banyolins fins al gener del proper any”. És a la Revista de Banyoles que informa de la primera emissora local de televisió:

“Durant quatre mesos – a partir de la primera emissió del 30 de juliol del 1984- els banyolins hem pogut contemplar la televisió local una vegada a la setmana en programes d’una hora i d’una hora i mitja de durada. Abans ja ens havien ofert uns informatius mensuals que començaren a principis d’any i que forjaren els mateixos membres que són Josep Compta, Leo Calders i Xavier Félez. Eren cintes gravades que se n’extreien unes 20 còpies – 10 en el sistema VHS i 10 més en el Beta-. Aquestes cintes es passaven als video-clubs de la ciutat al preu de 1.500 pessetes. Com          que les cintes es llogaven a 200 pessetes  de mitjana, tan sols calien set lloguers per amortitzar-les; tot i aixó la cosa no donava de cap manera i al final si no hi perdien, poc els faltava. Per portar a cap aquests programes, els tres membres bàsics de la video-revista disposaven d’una sèrie de col.laboradors com Moisès Tibau i Joan Comalat, els quals portaven a terme la major part de les filmacions de l’àmbit cultural, principalment les que feien referència al món de la pintura, i Miquel Rustullet, responsable de la vessant esportiva. De cada una de les cintes gravades s’enviava còpia a l’Ajuntament per tal que passés a l’arxiu municipal. Això es pot dir que fou l’inici de la televisió local. És a partir del maig-juny quan es començaren a fer les proves, i a partir del 30 de juliol ja començava la primera emissió setmanal. El treball era gran, però els esforços es veien compensats per la resposta dels banyolins. D’altra banda, els spots publicitaris els permeten de finançar una part de les despeses que comporta el manteniment de la televisió banyolina. Fins ara han emés amb un equip de 2W de potència, que va muntar el tècnic Joan Padrés. L’ideal seria poder aconseguir un equip de cinc vats, però això suposaria un increment de 100 a 150 mil pessetes  del pressupost.

   A Catalunya hi ha unes 50 televisions d’àmbit local. Darrerament s’han produit una sèrie de contactes entre gironins i barcelonins per tal d’establir una associació de televisions locals, l’objectiu de les quals es centraria en l’intercanvi de material.

  La publicitat és un dels camins per sobreviure, l’altra, l’ideal, serien els patrocinadors. O sigui que alguna empresa comercial es fes càrrec econòmicament d’un determinat programa, la qual cosa no deixa de ser publicitat, però de manera més indirecta.

  Desitgem que les coses s’arrangin ben aviat i que en el primer mes de l’any 1985 podem, tots els banyolins, gaudir de la televisió local cada dimarts a dos quarts de deu del vespre.

(Notícia a la secció “Banyoles dia a dia” de Revista de Banyoles. Desembre 1984).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada