divendres, 28 de febrer del 2014

Dècada anys 60 (XL)


JOAN CAPRI

 

En la dècada dels 60, la Companyia de teatre Professional que aconseguia omplir les sales de teatre banyolines era la que encapçalava l’actor Joan Capri. Es va recrear en el personatge de l’Harpagon, l’avar de Molière en una adaptació lliure de Josep Maria de Sagarra, El senyor Parramon. Les crítiques dels diaris barcelonins ens deien que la seva interpretació fou molt mesurada per no caure en el seu vell estil i que va ser un prodigi de matisació i detall. No podem dir el mateix de la seva interpretació a Banyoles. Va ser el Capri de sempre, bon actor còmic que va alegrar l’obra amb un lleuger i divertit to de farsa, però mancada de la personalitat que precisava el senyor Parramon. La Companyia fou reduïda en la gira per províncies i més de la meitat dels actors foren –emprant un símil esportiu-, reserves. La direcció d’Antoni Chic fou bastant desballestada. Tots anaven al seu aire, i sort es va tenir que Joan Capri al final de la representació va entretenir i divertir molt al públic amb el seu monòleg El maniàtic, amb les seves singulars facultats d’expressió i la seva forma personalíssima de dir i accionar.

Per la festa major de 1963, Capri tornà al teatre Victòria amb una obreta de Gilbert Laporte traduida per Xavier Regàs, Que vagi de gust, senyor comissari, una comèdia de boulevard on l’actor s’hi va poder lluir improvisant al seu gust. Capri acostumava a adoptar l’actitud del que explica acudits, no interpretava, estava pendent de quina reacció tenia el seu interlecutor per sortir-li amb quatre gracietes, que eren les que agradaven al públic. La direcció d’Esteve Polls va ser l’adequada al que esperava sempre Capri d’una direcció.

En la festa major de 1964, Capri tornà amb Tres angelets a la cuina, una obra ja coneguda per haver existit una versió cinematogràfica amb el títol de No somos ángeles, interpretada per Humphrey Bogart i Peter Ustinov. Estrenada a Barcelona amb la incorporació de les actrius Maria Vila i Mercé Bruquetes i de l’actor Rafael Anglada, constituí un gran èxit . Cap d’aquests va venir a Banyoles. Capri només va conservar els tres angelets que van representar-la amb perfil caricaturesc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada