divendres, 1 de febrer del 2013

Notes de teatre (1980-1984)


RICARD III.- Inteatrex es presenta a la plaça del Monestir amb l’obra de Shakespeare Ricard III. Grup jove, animós i que pensa arribar molt enllà. Format a Palamós l’any 1978. Han estudiat, traduït i adaptat l’obra que representen a l’aire lliure i en teatres de les comarques gironines. Primer actor i director: el banyolí Martirià Coll.

CANIGÓ.- A l’Estadi Municipal, el teatre Popular de Barcelona dramatitza l’adaptació del poema de Verdaguer, realitzada per Esteve Polls, amb música de Martínez Comín. Destaca el Grup de Dansa Contemporània. Actuen Margarida Minguillon, Miquel Cors i d’altres.

CONSUETA DE SANT JORDI.- Per el Grup de teatre del Casal d’Olot. Davant la façana del Monestir. Tots recordem la representació que es fèu d’aquesta peça davant la portada romànica de l’església de Porqueres en la Primera Nit d’Art d’ara fa divuit anys. Peça breu. Per això, a la plaça del Monestir la funció acaba amb una audició de sardanes.

DE L’HOMENATGE A FOLCH I TORRES.- La sala del Catòlics s’eixordà quan en Xavier Vilanova que presentà l’homenatge es sublimà en rematar dignament el seu parlament amb el vers final de l’himne dels Pomells de Joventut del nostre estimat i mai oblidat escriptor català Josep Maria Folch i Torres: Per l’amor del bon Déu i de la nostra Pàtria/ en cada cor d’infant una flor hi ha esclatada/ Pomells de Joventut nuats amb dues llaçades/ l’una és del blau del cel, l’altra és amb sang barrada.

SOLANA I LA CULTURA TEATRAL.- L’Institut de Batxillerat de Banyoles ha organitzat la vinguda del grup de teatre La Gàbia de Vic que van representar al Catòlics l’obra de Roland Dubillard La casa d’Os. El professor de l’Institut, el nostre amic Joan Solana, home que sent plenament el teatre com ha demostrat en la seva trajectòria artística, fèu una presentació en la que remarcà l’interés de l’obra com a text literari.

CALÍGULA.- Inteatrex presenta l’obra d’Albert Camus al Cercle de Catòlics. Des de 1978, aquesta formació liderada pel banyolí Martirià Coll ha portat el teatre clàssic arreu de les comarques gironines.

ESTRENA D’UN BECKETT.- El nou grup Teatre d’Art ofereix una obra del premi Nobel de Literatura de l’any 1969, traduïda del francès per

Jaume Ribera i revisada de l’anglès per Salvador Oliva, ambdos de Banyoles. La concepció del treball teatral com un tot, des de la primera lectura fins al disseny del cartell anunciador i el procés selectiu dels elements dramàtics han conformat una manera de treballar. El treball escènic de l’obra L’última cinta de Krapp és de Josep Pagés i Jesús Bramon.

GRUP ATEL.LANA.- El novell grup de teatre Atel.lana que feia pocs mesos va estrenar a la nostra ciutat l’acurada representació de l’obra de Rodolf Sirera, La pau torna a Atenes portà en escena en el Cercle de Catòlics l’obra de Xavier Romeu, Els mites de Bagot. En la direcció col.lectiva actuaren els germans Josep i Joan Gratacós, Lluis Masgrau i altres.

EL TALLERET DE SALT.- També actuà en el Catòlics el Col.lectiu de Dramaturgia del Talleret de Salt en l’espectacle Estruços d’escenari, construida a l’entorn de textos de Shakespeare. En el comentari critic que vaig fer a Revista de Banyoles hi deia “Aquesta és l’Agrupació de més qualitat que tenim a les comarques gironines. En el repartiment hi figuren Ferran Frauca, Xicu Masó, Pilar Prats, Joan Domènec i altres. La direcció és de Quim Masó.

SANT MARTIRIÀ 1983.- Un clàssic popular del teatre català. Al Victòria, Maria Rosa, de Guimerà, sota la direcció de John Starsberg en versió de Benet i Jornet,. Actúen Montserrat Carulla, Joan Dalmau, Pep Ferré, Màrius Gas, Francesc Luchetti, Felip Peña, Enric Serra, Julieta Serrano, Joan Vallès... amb tema musical creat per Ramon Muntaner.

MÉS “PASTORCILLOS”.- La de l’any 1984 podría ésser la darrera representació dels Pastorets en castellà. Hi actuaren Joan Geli, Josefina Julbe, Josep M. Angelats, Joan Solana, Josep M. Mateu, Jaume Albertí, Rafel Cuenca. Salvi Gratacós, Carme Planas..

LA GÀBIA DE VIC presentà en el Catòlics una adaptació de la novel.la de Miquel Llor, Laura a la ciutat dels sants, adaptació de Jaume Vidal Alcover.

TEATRE D’ART presentà en el Catòlics Qui dies passa... (drames i farses de Txècov) amb muntatge i direcció de Jesús Bramon i escenografia de Pep Oliver. Actuaren Josep Alsina, Dolors Cels, Francesc Feliu, Laura Moncaiola, Josep Pagés, Jaume Ribera i Miquel Torrent.

PER LA FESTA MAJOR TOCA RIURE- Any 1984. Una comèdia de Lluis Coquard, La núvia portava cua es celebrada amb grans riallades. Set personatges actúen sota la direcció d’Enric Tubert: Josefina Julbe, Sussi Geli, Carme Llach, Ferran Barba, J.M. Angelats, Joan Geli i Joan Olivas.

JOAN CAPRI actúa en una selecció de monòlegs en un envelat a la plaça de Les Rodes. L’activitat artística de Capri ha  minvat considerablement en els darrers anys per motius de salut.

EL TEATRE PORTA CUA.- Una carta a la secció Full Obert de R. De B. assenyala que “el teatre porta cua, que som moltes les persones que desitgen anar a passar una vetllada divertida amb les actuacions de l’Agrupació teatral del Cercle i que no hi tenen cabuda ja que aquest local s’emplena en un tres i no res....Crec que l’any vinent caldria pensar-hi, o sinó molts ja ens desdirem de fer cua”

(Poc podia pensar l’autor de la carta que a l’any següent –en el Sant Martirià del 1985- ja no podria entrar a la sala del teatre del Catòlics. A partir de l’abril d’aquell any la sala no existiria degut a la catàstrofe de l’enfonsament del sostre.

DEBUT D’UN FUTUR ACTOR DE LA SAGA DELS OLIVAS.- Fou en uns Pastorets infantils, de les darreres escorrialles dels Pastorets en castellà que debutà Albert Olivas, el meu nebot que havia de seguir la saga teatral dels Olivas. L’acompanyà un altre nebot, Francesc Ros Olivas.  El teatre de Cercle de Catòlics encara va funcionar en aquell any 1985 amb espectacles infantils en sessions de tarda  i amb una representació de l’obra de Tenesee Williams, Figuretes de vidre que dirigi Josep A. Tudela.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada