dimarts, 12 de febrer del 2013

Tanmateix Els Pastorets en català


La idea va sortir de Joan Solana. Ell portà tot el pes de la iniciativa: buscà els traductors, els actors, el local, etc. I també dirigí els assaigs.. Col.laboraren en el projecte un grup de persones relacionades – la majoria-  amb l’Institut de Batxillerat Pere Alsius. I finalment comptaren amb el suport de l’Ajuntament. Solana proposà a Xavi Xargay i a Josep N. Santaeulàlia, professors com ell a l’institut Pere Alsius, si volien traduïr aquella sarsuela escrita en el castellà pompós i recargolat d’un capellà de la Garrotxa, aquells Pastorets tan tradicionals que a Banyoles acabaren essent coneguts com Els Pastorets de Banyoles, (i el que això escriu se’n va fer un tip de reprentar-los en els papers de Bato i Soff ja des de la dècada dels anys quaranta i durant una colla d’anys). Els dos mestres de l’Institut van acceptar i en vuit dies van elaborar una versió reduida que és la que es va presentar en el teatre Victòria els dies 2 i 4 de gener del 1988. Versió lliure, retallant i suprimint escenes, combinant vers i prosa i amb algunes paraules i frases fetes pròpies de la parla col.loquial banyolina per potenciar l’efecte humorístic de moltes escenes de l’obra.

En l’entrevista que vaig fer a Revista de Banyoles als tres traductors, aquests em digueren que en aquelles primeres representacions hi actuaren alumnes de 3er de l’Institut, i fins i tot alguns professors que  s’oferiren per fer de dimonis.

El  primer pas ja estava fet. S’esperava que l’experiència tingués continuïtat. I així em respongueren els tres traductors:

-Això és el que voldria tothom. Caldria assegurar d’una manera o altra la continuïtat, és a dir, instaurar novament la tradició dels Pastorets. Això suposant que interessi els banyolins –petits i grans- i que son els que han de dir l’última paraula.

La primera enfilada d’agulla ja fou posada. La resta ja aniria encarrilant-se.

Escric aquestes ratlles al cap de vint anys d‘haver fet aquella entrevista. I avui, encara trepitjo l’escenari d’un nou teatre, el Municipal i representant cada any Els Pastorets de Banyoles convertits ara en un gran espectacle musical.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada