dijous, 13 de novembre del 2014

"Don Gonzalo", per la festa major,


“DON GONZALO o L’ORGULL DEL GEC”.

Obra de festa major. Comentari de Frederic Corominas.

Representada per l’Agrupació Teatral del Centre de Catòlics.-

 

  Vaig arribar-hi prou d’hora i em quedà lleure per esplaiar la mirada sobre parets i sostre- tenim entés que hom pensa restaurar-ho aviat,- sobre les portes de cada banda de l’escenari i admirar encara els respectius rètols informatius: el de la dreta, “SALIDA”; el de l’esquerra, “PROHIBIDO FUMAR”, i a més, “SOLO ACTORES/PROHIBIDA LA ENTRADA”. Vaig pensar esparverat:

 - Posats a fer, aquests caralls són capaços de donar-nos el “Don Gonzalo” en castellà.

  Però no; actors i actrius eren gent assenyada i ens el van oferir en l’idioma original. Una obra, d’altra banda (malgrat els anys transcorreguts des de la seva estrena, el “desfase” del fil argumental respecte als nostres costums actuals i també a desgrat del gran nombre de representacions que se n’han donat entre nosaltres) que encara fa impacte i sap mantenir l’interés de l’espectador. Naturalment, a aquest resultat hi contribueix el sòlid conjunt d’intèrprets, un dels més complets que hem tingut a Banyoles i al qual només és equiparable el que havien format, fa molts anys, els Pepet Freixa, Maurici Garcia, Jaume Geli, Quimet Colomer, Andreu Malagelada...

  Enguany no tinc cap programa de mà i em trobo a faltar noms i personatges; per això deixo de banda aquests darrers i em limitaré a esmentar els actors que bonament pugui. I començo per Josefina Julbe, que feu una deliciosa dama jove; molt ajustades en les seves comeses, la Oller i la gentil cambrera. En Joan Olivas, ja ho he dit altres vegades, és un còmic fòra de sèrie; en aquest cas concret, sabia trobar en el seu personatge, apocat i estòlid, les sortides més desguitarrades i hilarants. Magnífics i divertidíssims en Tubert i l’Oller. En Joan Geli interpretà el seu paper de forma molt diferent de com en altre temps ho havia fet en Pepet  Freixa, però també amb resultat molt eficaç i positiu. En Barba ha guanyat en seguretat i fèu un “Don Gonzalo” molt correcte. A en Xavier Vilanova li vam veure la interpretació més justa i encertada de totes les que li coneixiem. La resta d’actors, el nom dels quals lamento ignorar, no desentonaren en cap moment del conjunt, contribuint en bona mesura a la seva envejable uniformitat.

  En resum i deixant de banda l’exagerat luxe del vestuari emprat pels personatges diem-ne senyorívols, un nou i merescudíssim èxit d’aquesta important formació teatral banyolina. Enhorabona!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada