divendres, 28 de novembre del 2014

Introducció del vídeo -Any 1984-


Teatro i vídeo

 

  La introducció del vídeo i la seva popularització creixent han obert noves possibilitats en nombrosos camps (ensenyament, comunicació, investigació, etc) i, sense voler entrar ara en la discussió de la seva competència amb el cinema i el teatre, el fet és que, lluny d’enfrontar-se directament, aquests espectacles se n’han beneficiat en les noves possibilitats que els ofereix aquest mitjà.

  Així, el cinema se n’aprofita fent servir la videocassette en els rodatges com a eina de prova per la gravació i producció immediata que permet (Carlos Saura a “Carmen”) o com experimentació dels colors utilitzant també aparells electrònics (Antonioni a “El misterio de Oberwald”). El poder passar les imatges de vídeo o pel.licula, i a l’inrevés, fa que s’eixamplin les possibilitats comercials del producte.

  Encara que menys, el teatre no ha pas desaprofitat aquesta eina; de primer, facilita la feina d’arxiu i documentació. Aixi com no va ser possible poder enllaunar els espectacles teatrals fins l’aparició del cinema, el poc cost i la facilitat de manejar l’aparell de vídeo permet que quasevol obra pugui ser gravada sense dificultat. De moment, l’Institut del Teatre de Barcelona i el Centre Dramàtc de la Generalitat tenen cura d’una videoteca teatral que és a la disposició dels aficionats i estudiosos del tema. A Banyoles, el Teatre d’Art ha gravat els seus dos darrers espectacles, i no fa gaire, l’Agrupació Teatral del Cercle de Catòlics anunciava l’enregistrament de “Com s’enreda la troca”. Pensem la sort que tindríem si a hores d’ara poguèssim veure, per exemple, les primeres obres del T.E.I. o les representacions de les Nits d’Art.

  Altres grups de teatre han utilitzat el vídeo com un element dramàtic més, provant els nous camps d’experimentació que sempre ens obre la nova tecnologia. Així, Pere Planella utilitzava a “Marat-Sade” dues càmeres i sis pantalles amb projecció simultània d’imatges durant l’espectacle. També, sense anar més lluny, Teatre d’Art integrava el vídeo, el circuit tancat de televisió i la informàtica a “La finestreta”.

  Finalment, pels grups de teatre, disposar d’un equip de gravació pels assaigs els facilita la feina de direcció i autocorrecció de l’actor. Aquest, segons després d’haver actuat pot veure’s a la pantalla i esmenar els seus propis errors.

  El vídeo és una eina que tenim a l’abast de la mà, no hem de fer res més que fer-la funcionar. El material que es pot gravar i fer servir per a l’ensenyament, la investigació o la simple diversió és molt ampli.La creació d’una videoteca municipal, des d’aquesta perspectiva, no és pas descabellada.

 

                                    (Jaume Ribera a El Bagant. Juny 1983)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada