dilluns, 3 de novembre del 2014

Els Pastorets 1983


Els Pastorets de Banyoles en català

 

Per segon any consecutiu.- Una vegadaa més i seguint una tradició que quasi cent anys, per les festes nadalenques hem tingut entre noisaltres “Els Pastorets”. Aquest any, per segona vegada han estat interpretats en català, en una adaptació de l’olotí Joaquim Danés, i ara, de la mà de Mn. Jaume Angelats s’hi han afegit uns fragments nous. Els que els hem anat a veure, que segurament hauríem estat més de no ésser per la poca capacitat del teatre, ens hem trobat amb uns “Pastorets” canviats, diferents d’altres anys, no tan sols per la llengua sinó fins i tot per la decoració i la manera de fer les coses, que va canviant amb els actors.

  “Els Pastorets” comencen amb la presentació dels personatges, ja típica d’altres anys, però comptant amb la presència de dos àngels dansaires, l’Imma Mariscot i la Marta Artigas. Llavors vé la típica estampa de l’infern, però amb gran sorpresa veièrem que el regne de Luzbel havia canviat, doncs l’escenografia, (a càrrec de Jaume Geli i Miquel Tarradas), era diferent i molt més tètrica que els altres anys. Aquí, els dimonis executaven les seves danses, fins l’aparició de Luzbel, interpretat per Lluis Masgrau i Esteve Angelats, segons els dies, que saberen posar-se molt bé dins els seu paper de “dolent” de l’obra. I a partir d’aquí, en l’escena següent passem al portal on hi té lloc una escena romàntica entre Sara (Mariona Vallmajó) i Uriel (Miquel Angelats), que donaren pas a tot el formiguer de pastors, dirigits  per l’alcalde Borrego, paper que interpretaven Joan Gratacós i Jordi Domènech, que juntament amb el Bato, el secretari (Jordi Angelats), són els dos personatges més simpàtics de l’obra, especialment per a la quitxalla, doncs arranquen les riallades de tothom.

  En altra part de la història, contemplem la lluita entre sant Miquel (el Bé) i Luzbel (el Mal); Sant Miquel estava interpretat per Montse Boix i Mariona Angelats. I és a partir d’aquest moment quan comencen les desventures d’en Bato i Borrego, doncs després de l’aparició de Sant Gabriel (Cesca Sánchez i Rosor Brugada) als pastors, -escena en la que hi té molta importància la il.luminació,- Luzbel comença a perseguir-los amb la intenció de sembrar l’odi entre ells, provocant les situacions més divertides de l’obra; aquesta part s’acaba amb una persecució pel mig de la gent que fèu xisclar a més d’un.  Però, com que tot ha de tenir un final feliç, sant Miquel venç Luzbel i l’envia cap a l’infern, acabant-se així les cabòries dels pastors.que poden anar a adorar l’Infant Jesús. I en la diada del 8 de gener, els Reis Mags tanquen la representació i omplen de caramels les butxaques dels petits.

  Els altres personatges de l’obra foren interpretats per Xavi Frigolé i Josep Coll (Satanàs); Jesús Frigolé i Lluis Masgrau (Soff); Josep Gómez (Isaac). Ramón Marés i “Raven” (Sant Josep). Dolors Julià i Isabel Boix (Maria); i tota la legió de dimonis, angelets i pastors. S’encarregaren de les tramoies Joan Masó, Joan Rigau i Agustí Fontbernat; del maquillatge i vestuari, Montse Olivas i Dolors Liu; de l’atrezzo, Raven; del so i la lluminotècnia, Miquel Rustullet i Jou Royo; de la música, Ultà Gómez, i de la decoració, Jaume Geli i Miquel Tarradas.. La direcció artística anava a càrrec de tot el grup.

  Anotem que enguany hi ha hagut la participació d’una Coral i la col.laboració de l’Esbart de Dansaires de Fontcoberta.

Aa s’han d’endreçar les eines i amagar els personatges, que tornarem a tenir entre nosaltres, si Déu vol, per les pròximes festes nadalenques. Fins llavors, Pastorets!

(Xavi a Revista de Banyoles)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada