divendres, 14 de novembre del 2014

Pep Comas


Pep Comas: dels Catòlics al Paral.lel

 

  Ben segur que en el moment de llegir aquest article ja s’haurà produït en el teatre Martinez Soria de Barcelona l’estrena de “Tres boleros” de l’americà Harwey Fierstein. (...) Pels banyolins, encara que sigui des d’un punt de vista paternalista i provincià, té un interés especial; el bateig oficial al teatre professional d’un jove banyolí, en Pep Comas.(...) El més curiós del cas, pensem que són les circumstàncies favorables que han provocat la meteòrica ascensió d’en Pep als escenaris de Barcelona i al costat de reconeguts actors professionals de l’escena catalana, “Quan sortia de veure l’espectacle que va dirigir en Mesalles sobre Brossa, Brossrium, em va cridar en Joaquim Cardona”. Ens comentava en Pep. “Em va dir que buscaven un actor de les meves característiques físiques, que l’anés a veure, si m’interessava, I vaig anar-hi. Em van fer unes proves,...i encara estic amb ells.

  En Pep Comas, el fill del veterinari, té 21 anys, i no fa gaire més de dos que es dedica al teatre. El vam veure per primera i única vegada el maig passat al Cercle  de Catòlics amb el grup Atel.lana, que va presentar “La pau retorna a Atenes”, de Rodolf Sirera. Aleshores ja s’havia traslladat a Barcelona, i seguia un curs d’iniciació a la interpretació a l’Institut del Teatre. En Pep volia ser actor i es preparava per accedir als cursos d’interpretació que es donen en aquell centre. L’octubre passat, però, no va superar les proves d’ingrés. “És un rotllo estrany. No es sap quin és el mètode d’elecció que segueixen i hi entra qui menys esperes. El cas és que van dir-me que a mi m’aniria millor el curs de direcció que el d’actor”. Ni en pep ni ningú (només els déus) sabran mai si això fou el veritable inici de la meteòrica ascensió d’un aprenent d’actor als escenaris del Paral.lel barceloní.

  (...) Sens dubte, l’equip que treballa a “Tres boleros” és un conjunt de professionals competents i reconeguts. L’obra va traduir-la al català l’escriptor Quim Monzó. És en realitat la primera traducció que es fa d’aquesta comèdia des que el maig passat es va estrenar la “La Mamma” de Nova York i que no ha deixat d’acaparar els aplaudiments més fervorosos de la crítica i del públic de Broadway.

  L’ha dirgida en Ventura Pons, director de la pel.lucula “El vicari d’Olot”; l’escenografia és d’Enric Majó. Els actors, a més d’en Pep són: Joaquim Cardona ,que és reconegut d’ençà de la seva interpretació a “Ubu Rei” que va dirigir Albert Boadella al teatre Lliure; Joan Miralles, que l’agost passat vam tenir ocasió de veure a “Terra baixa”  en el paper de l’amo Sebastià; Maria Matilde Almendros, famosa per la seva sèrie televisiva del “Doctor Caparrós” i prou coneguda del públic banyoli; Rosa Morata i Josep Ponce.

  En Pep Comas va decidir un dia que volia ser actor. Dels Catòlics al Paral.lel, i avui en Pep Comas és actor. Només els déus saben quin és el seu destí.

(Francesc Feliu a El Bagant. Febrer 1983)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada