divendres, 20 de desembre del 2013

Dècada anys 60 (XX)


LES  “NITS  D’ART” (I)


(Primer festival davant la façana de l’església de Porqueres)

 

A l’hivern, Passió; a l’estiu, teatre i música a l’aire lliure. Acabada d’estrenar La Passió, de Frederic Corominas, el Patronat es va entusiasmar amb el projecte que Joan de Palau amb alguns responsables del teatre en aquell temps es van proposar a portar a terme: organitzar uns festivals a l’aire lliure Amb el personal de La Passió i amb la col.laboració de la Polifònica de Banyoles es va endegar el Primer Festival Nits d’Art en el  marc romànic de l’església de Porqueres. Però, per aconseguir-ho s’havia de triar una obra adequada per representar-la davant de l’església. No sé de qui va sortir l’idea de que es fes La siega, de Lope de Vega. En llegir-la vam adonar-nos que necessitàvem molt de personal que sabés dir bé els recitats en castellà. Es va fer allò que ara se’n diu un càsting. Va col.laborar amb nosaltres el professor mn. Modest Prats, qui en escoltar les veus dels qui van fer la lectura va adonar-se que allò no marxaria ni en rodes. Aleshores va proposar que es fes La Consueta de Sant Jordi, un text del segle XIV –o potser del XV-  que ell guardava, i que conserva característiques plenament medievals. El que interessava, per damunt de tot, era l’element espectacular. Les pedres de la façana de l’església de Porqueres constituien un marc adequadíssim per a la representació d’aquesta obra de teatre hagiogràfic medieval català. Pel grup teatral de Banyoles, aquella va ser una il.lusionada aventura.

Modest Prats aixó ho descrivia en un bell article: “Era ben fosc i l’estany semblava un abim ple de tenebres solidificades. Per la carretera passaven grups de gent insensibles a l’encant d’aquella hora, i, a intervals, queia una pluja fina i menuda. L’atmòsfera era pesant i hom endevinava, en la foscor, uns núvols baixos i opressius.

Quan arribàrem davant de l’església de Porqueres callàrem sorpresos; la Polifònica cantava Les fulles verdes. A la llum dels focus del cotxe la pedra del temple tenia uns tons dolços de molsa seca i daurada. Les veus dels cantaires adquirien modalitats transparents i fresques, però plenes d’un misteri gairebé palpable. El xiprer tenia un color verd gras, quasi negre.

Feia ja una estona que èrem allà quan algú advertí: “Mireu: les estrelles”. S’havien esquinçat els núvols i havien florit els estels; amb ells acabava de florir tambe la il.lusionada aventura”.

Així descrivia Modest Prats aquella nit d’agost, una nit d’assaig davant l’església de Porqueres. Quan arribà la nit del 15 d’agost –any 1962- el cel era ben llis i el públic omplia totalment la plaça de l’Església. Els que

organitzàvem tota aquella tramoia vam suar de valent. Arribàven cotxes de la Teisa que sortien de la plaça Major de Banyoles, i davant de l’allau de gent dreta vam haver d’anar a corre-cuita a llogar més cadires a Girona. Es va començar una mica tard. però el públic tenia paciència perquè també era tot un espectacle contemplar tan nombrosa concurrència, alguns enfilats fins i tot en els llocs més inverosímils, dalt dels pallers a tocar els orinals dels pals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada