dilluns, 6 d’octubre del 2014

ANY 1982


MASSA TEMPS SENSE PIANO

Per l’Agrupació Teatral del Cercle

 

Sobre l’autor i l’obra.- D’entre els autors catalans contemporanis de teatre, Alexandre Ballester és un dels més importants i interessants, malgrat que la situació especial del teatre al nostre país no li hagi possibilitat de ser conegut pel gran públic. Les seves obres, que marquen una línia molt personal dins l’univers teatral català, estan caracteritzades en paraules de Feliu Formosa, per “una riquesa extraordinària de suggerències escèniques, una frescor, un equlibri dramàtic, una estructura perfectament aconseguida i una capacitat per a l’humor que no tenen equivalent en el nostre teatre”.

  “Massa temps sense piano” és una obra que, a aquests trets anteriors uneix l’atractiu d’abordar un tema permanent vigent, com és el neo-colonialisme nordamericà, encara que, tots sabem que n’hi ha d’altres. Cada personatge té una funció simbòlica (un país, unes institucions, un poble...) que l’espectador ha de descobrir i entendre mitjançant una postura activa davant els fets que esdevenen a l’escenari. Aquesta actitud de l’espectador es veu facilitada per un narrador i un cronista-advocat que fa d’intermediari entre l’acció dels personatges i la realitat històrica que aquella vol representar.

Sinopsi argumental.- Donya Victòria Bella i Casagran, dama vinguda a menys, soltera beata sense compromís, habita un vell casal a la part antiga de la ciutat de Mongibell. La seva única font d’ingressos actual prové del lloguer d’un pis a estrangers. D’aquí que l’arribada d’un americà representi el benestar i la tranquil.litat econòmica per a Donya Victòria, molt afeccionada als valuosos dòlars amb que aquella paga li dispesa. Per als pocs dies de la seva arribada l’americà no demostra tenir massa clar el sentit de la convivència amb una santa dona, fidel a un gloriós passat, com és donya Victòria, cosa que crearà un estat de tibantor entre la mestressa i l’hoste, que es resoldrà sense ruptura gracies a la intervenció eficaç d’un submarí..

Actuen: Donya Victòria (Maria Colomer) – Mariscal Valentí Valent i Brau (Enric Tubert) – Anna (Glòria Cunill) – Advocat (Jaume Oller) – Narrador (Josep A. Tudela) . Salvador (Ferran Barba) – Perico (Enric Tubert Pagés) – Maria, la minyona (Elionor Puig) – Joan Mut (Joan Olivas).

Regidors escènics: Albert Tubert, Joan Bosch i Vicenç Ferrer.

Luminotècnia: Narcís Tubert.

So:_ Esteve Pagés.

Escenografia: Col.lectiu A.T-C-C.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada