dilluns, 29 de setembre del 2014

ANy 1982


EL DRET I EL REVÉS DE LES BONES INTENCIONS

 

Taller Gironí de Teatre Català ha presentat al Cercle de Catòlics el seu muntatge de l’obra El dret al revés, de Jaume Serra i Fontelles. Aquest és el segon treball del grup després de La dama enamorada, de Puig i Ferreter i la continuïtat de la pretensió de portar a l’escenari obres de teatre català.

  Aquest cop la tria s’ha decantat cap a un autor contemporani: jaume Serra és realitzador de televisió i ha obtingut diversos premis literaris i, concretament, amb l’obra que ens ocupa, el premi de teatre Ciutat de Granollers. Tot i això, ben segur que el guardó es degué més a la necessitat del jurat de descobrir nous autors de teatre en el desolat panorama teatral català que no pas pels mèrits de l’obra. Aquesta, a partir d’una idea sense massa originalitat (els fantasmes.símbols del poder tornen al bon camí els protagonistes, els quals han tingut l’osadia d’alterar l’ordre establert), desenvolupa una peça aparentment original quan a la forma i el tractament: el joc de capgirar les coses, l’absurd de les situacions i els diàlegs, la normalitat de les situacions que no ho són. Al capdavall, però, el joc esdevé repetitiu i pesat i cau en el parany de la seva pròpia proposta.

  La posta en escena del Taller Gironí de Teatre Català en lloc de donar agilitat al text, el dilueix encara més. Tot el treball d’interpretació, moviments escènics, llum i so,. accentuen la confusuó d’una proposta de muntage gens clara, sense cap unitat en la direcció d’actors i desaprofitant les possibilitats de potenciar el joc i l’humor que ofereix el text.

  Al cap i a la fi, es tracta d’un problema de deixar clars el treball i les intencions del propi grup de teatre. L’opció que es tria (en aquest cas del Taller Gironi de Teatre Català, no moure’s dins un grup concret de forma teatral) no vol dir posar en solfa un reguitzell d’obres, una darrera l’altra, encara que totes siguin d’estils ben diferents. L’estil i la personalitat els han d’assolir el grup amb el seu treball.

(Jaume Ribera a El Bagant, abril 1982)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada