dijous, 11 de setembre del 2014

Any 1981


ELS PASTORETS 1981

(De l’article de Francesc Feliu a la revista El Bagant – Desembre 1981)

 

  Els Pastorets són encara una de les tradicions més arrelades a casa nostra. Qui no s’ha disfressat de dimoni, àngel o pastor?. O qui no ha assistit com a simple espectador i no recorda encara amb simpatia les divertides batusses del dimoni amb els pastors, i les melodies enganxoses d’una música que s’ha anat transmetent de pares a fills?. Avui, quan per Nadal preferim anar al cinema o a la boite, quan moltes vegades hem considerat Els Pastorets com un espectacle vulgar, anacrònic, desorientador i excessivament fora de lloc, pot sorprendre que hi dediquem més ratlles. Raons?. Avu encara Els Pastorets no s’han deixat de representar, i segueixen representant-se.

(Segueix un estudi de la temàtica i la iconografia d’Els Pastorets extret d’un article que  fèu Joaquim Vila i Folch a la revista “Serra d’Or” el novembre de 1978. Per la seva extensió no crec adient publicar-lo. Anem al final del que escriu Francesc Feliu:)

  Com diu la presentació Els Pastorets de Banyoles tornen com cada any, com sempre, per a fer més viva, més intensa encara l’alegria de les festes de Nadal. Cada any, però, costa més trobar la gent que vulgui fer-los, i el públic que hi assisteix cada cop és més reduït. Darrerament només cumpleix la funció de divertiment infantil per la tarda del diumenge. Això ens ha de fer reflexionar sobre la seva validesa. Deixant de banda la crítica del seu contingut, hem de convenir que és un especacle que no es renova, la qual cosa el converteix única i exclusivament en una peça de museu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada