dilluns, 1 de setembre del 2014

Any 1981


EL TEATRE DE TITELLES I MARIONETES

 

 A diferents barris de Banyoles en el marc de les festes d’agost s’organitzaren una sèrie de manifestacions teatrals, per als nens, que presentaren les companyies Can Panxut ( a la plaça de les Rodes), i La Serpentina (a la plaça Major). Ambdues tenen una mateixa característica, i constitueixen un exemple d’un altre tipus de teatre: el teatre de titelles i marionetes.

Companyia Can Panxut.- El seu fou un espectaccle de titelles tradicional a partir d’una rondalla de Joan Amades, Blancaflor. Una història clàssica de princeses, prínceps, dimonis i titelles varis de la literatura infantil. Al mig de la història, i segurament com a conseqüencia de la procedència de la majoria d’actors (del grup de teatre Talleret de Salt), introdueixen a la reresentció de titelles un nou element: l’actor de carn i os, que traspassa l’espai del teatret per a recrear ell mateix el titella. A més, inclouen la presència d’un actor pallasso (semblant als germans Poltrona) que dirigeix des de fora i provoca el públic). Plàsticament un espectacle no gaire agraciat, amb una certa cadència en el ritme. A destacar la introducció de l’actor/titella qe no queda ben resolt, malgrat la bona intenció de la idea.

La Serpentina.- El seu epectacle d’una hora es divideix en dues parts. La primera és una versió de la rondalla mallorquina de Joan d’es Racó, El cap del drac. Una història tradicional d’una princesa per casar, el drac i el cavallet salvador molt ben recolzada per les marionetes de tija alta, dissenyades esplèndidament pel mateix grup, i que es mouen plenes de vida dins el teatrí meravellosament dirigides per en Josep Maria. La segona part és la Festa Major, del propi grup, amb personatges més humans i la introducció d’elements tradicionals del folklore: gegants, nins, cavallers, cotonines, bastoners, castellers... que en un ritme desenfrenat –pel bon afer dels titellaires- es succeeixen un darrera l’altre, en uns moments d’acció trepdant, i una riquesa visual considerable.

(Francesc Feliu a El Bagant. Setembre 1981).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada