divendres, 4 d’abril del 2014

Dècada anys 70 - Any 1972


“EL MAL CORRE”

(Comentari a la revista “Horizontes” (Juny 1972)


El T.E.I. ha tornat a Banyoles, després d’una llarga temporada d’estar-ne absent. Feia temps que no representaven els joves del Teatre Experimental Independent (dos, tres anys?), i en aquest període han passat força coses, entre elles una renovació de l’elenc en el qual hi entra un grup de jovent amb ganes de fer les coses bé. Per això considerem que ara el T.E.I. comença una segona etapa. La primera es va concloure d’una manera excepcional: amb la col.laboració dels dos Coll, Jaume i Martirià, en direcció i interpretació en el “Calígula” de Camus, en el marc incomparable del pati de la Pia Almoina on se’ns va oferir una de les més perfectes representacions en la història local del teatre.

  S’ha enfrontat amb el muntatge i direcció d’aquesta nova etapa, en Martirià Coll, el qual ha escollit l’obra de l’escriptor occità en francès Jacques Audiberti, escrita l’any 1947 “El mal corre”, que ha sigut presentada en versió especial pel T.E.I. de Jordi Pujol Cofan i Joaquim Funtané, amb escenografia d’Alfons Romero i vestuari dissenyat per Maria Teresa Martí. L’obra fou representada el dimecres dia 21 de juny en el teatre Victòria. Com de costum, hi assistí poc públic.

  “El mal corre” és una peça de teatre barroc, imaginatiu, d’una gran riquesa lírica, plena d’influències avantguardistes. La “versió especial” pel T.E.I. és intel.ligent, afortunada en improvisacions i aconseguida en el punt de fer-nos entrar en el món  innoble, ple de trampa i mentida de Jacques Audiberti. Lleugeres escenes, flotants, com tretes d’un “ralenti” cinematogràfic ens recorden que encara pesen els efectes del “Marienbad” de Resnais, proves vàlides en el teatre actual experimental plé de reminiscències cinematogràfiques. El diàleg -      que és el més important- fou acurat en la dicció, notant-se l’esforç practicat en la direcció per aconseguir l’entonació adequada en els executants, que foren Marta Serra, Llorenç Rustullet, Josep Maria Barceló, Joan Sanchez, Maria Teresa Seseras, Josep Güell, Jordi Rosell i Santiago Bartomeu.

   Un advertiment: sabem que és complicada l’ordenació de director – intèrpret, però ens sembla que caldria fer l’esforç en les properes representacions: és molt necessària la col.laboració de Martirià Coll com actor, puix seria molt profitosa pel teatre Experimental Independent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada