dijous, 14 de novembre del 2013

Dècada anys 60 (II)

Temps d’equilibris (2)

Res canviava a la ciutat en les primeries de la década dels anys seixanta. Fins i tot se celebraven Primeros de Mayo, festa “dignificada” sota l’advocació de San José Artesano. No hi havia cap classe de manifestacions. Ningú sabia el que era una “manifestació”, ni els obrers de l’empresa Gimferrer que anaven en processó cap a l’Ofici Solemne de l’església parroquial, igual que els ancians de la població que encetaven la dècada de bracet de padrins i padrines en l’Onzè Homenatge a la Vellesa. S’homenatjava amb gran solemnitat el Pare Butinyà –125è aniversari del seu naixement- amb assistència de totes les Excelentíssimes Autoritats civils i eclesiàstiques, amb el bisbe Cartañá al capdavant, i en els Catòlics es feia una lectura de la seva obra teatral La venjança del martre, llegida per membres de l’Agrupació Teatre i Art. La Polifònica també hi col.laborava oferint un concert extraordinari, com havien fet l’octubre passat en la inauguració de les noves instal.lacions del Club Natació Banyoles. A l’estany hi havia moviment i en el record d’aquell any 1960 hi resta un altre Concert de la Polifònica en el paratge dels desmais on van cantar la sardana Somni, de Manuel Saderra, amb lletra de mossèn Manuel Pont, el sacerdot que s’acomiadava dels banyolins en una nit poètica amb “la foscor davallant pel pendís de ponent, quan tot l’estany és un càlid signe d’argent”.

Tot l’estany era una preocupació pels esportistes del rem.. Demanaven que s’havia d’allargar i fer-lo també més ample per aconseguir una pista de dos miil metres rectes a utilitzar en els campionats d’Europa. I els visitants il.lustres, amb Samaranch al capdavant van poder veure la pista eixamplada, igualment com Don Juan Carlos de Borbón que va extasiar-se contemplant les aigües manses i prometent una segona visita.

Uuiiii...! Una cosa és dir i l’altre fer. La que vindria –i haurien de passar encara molts anys!- seria la seva nora -convertida en princesa Sofía- amb els seus tres fills que s’embarcarien sense por en una barca dels Corominas. El que tinc per segur és que cap d’aquests Borbons va entrar al Museu Darder i això que en aquelles primeries dels seixanta s’havien estrenat

sales noves. No s’hi entrava molt als museus en aquell temps, i això que ja es començava a veure transitar turistes estrangers, molts més que no pas paisans espanyols. La gent de la pell de brau encara no es desplaçava i si ho feia era en algunes excursions en autocar.

Tanmateix, però, hi hagué una gran concentració de treballadors de les quatre províncies catalanes. Banyoles va veure’s invadida per centenars d’obrers que venien en autocars a celebrar una Gran Jornada Catalana de la H.O.A.C. “Acción Católica Obrera). Aquesta sí que va ser una gran manifestació de catalanisme. Evidentment que hi havia vigilància policial –no es veien perquè tots anaven vestits de paisà- i hom s’adonava que hi havia control per tal que ningú es passés, sobretot en els parlaments en el Cercle de Catòlics, insuficient per a  enquibir tots els assistents. Hi havia presidència eclesiàstica a l’escenari –el bisbe auxiliar de Barcelona, Dr. Jubany; el bisbe de Vich, Dr. Masnou; el Dr. Estela en representació del bisbe de Girona; el nostre sr. rector, mossèn Joan Serra; consiliaris i representacions dels dirigents de les províncies catalanes... Molt d’entusiasme, molta germanor en un dinar sota els desmais de l’estany, amb treballadors catalans, acabant-se la Jornada amb una processó fins a l’església de Porqueres. Una jornada catalana que va preocupar molt als dirigents del Règimen. Els banyolins vam contemplar el pas dels obrers catalans per carrers i places i pel passeig de l’estany i ens vam dir que recordariem durant molt temps la seva alegria, els seus cants i les seves oracions per la pau mundial que tots desitjàvem. I també vèiem i ens adonàvem de les seves preocupacions, la de tots els obrers que havien de fer equilibris per demostrar-nos que res estava canviant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada