dissabte, 9 de novembre del 2013

La dècada dels anys cinquanta ( i XX )


Final de dècada amb ànims decaiguts


 

El teatre d’afeccionats anava de gairell. Hi hagué molta confiança amb el naixement de Teatre i Art, però poc temps va passar perquè aquell clima es dissipés en abandonar l’escena alguns d’aquells prometedors joves. El teatre d’afeccionats estava decaigut. Hi mancava una injecció moral per tornar-lo a vitalitzar. Es confiava que el Centre Catòlic, amb la presència d’un home actiu com el nou consiliari mn. Manuel Pont, podria dir ben aviat algunes paraules  optimistes sobre la nova formació que havia de continuar la tradició teatral de la nostra ciutat. Però aquesta injecció no arribava. Un article a la revista Horizontes era com un toc d’alerta: “No sabem si algú s’ha aturat a pensar en el que representa tenir un teatre i una secció teatral en la vida d’un poble. És veritablement una cosa molt seriosa. Significa o hauria de significar, l´index major de cultura, ja que la seva acció és directa i la paraula, la paraula de cada circumstància, ha de manifestar-se en la seva integretat humano-literària. Però el teatre no és únicament escola de bones costums, sinó també com una paret on les dolentes cauen afusellades. Indica el grau de cultura d’un poble, i malament si no existeix, perquè sempre el poble està a l’assalt amb la seva deixadesa i la seva desgana característica. Aleshores es recòrre al cinema, on tot ens ho donen fet, o a rebre el que ens manin, en el ben entés de no fer cap esforç pel nostre compte”.

L’esforç l’haurà de fer una ciutat adormida que potser es desvetllarà guaitant un esdevenidor prometedor veient l’arribada a Roma del simpàtic Joan XXIII. I amb l’entrada de pantalles de cristall a les cases, aquesta “televisión que pronto llegará” com deia la cançó” i que, per desgràcia ens “españolizaria” a tots. Però també se’ns obririen més els ulls mirant un país que nosaltres anàvem fent mentre representàvem obres de teatre en la nostra llengua; llengua que vibrava i s’anava despertant quan fullejàvem llibres a la biblioteca i quan, dintre les nostres llars, repassàvem les ja permissibles Obres Completes de Maragall, Verdaguer, Rusiñol i Sagarra.

 

En l’apassionada dècada següent atalaiarem el camí que provaran de traçar en aquest sentit els afeccionats banyolins al teatre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada