divendres, 15 de novembre del 2013

Dècada anys 60 (III)

 Un planter de jovenalla teatral

                                                                   
D’una manera o altra s’havia d’aixecar l’afecció teatral tan decaiguda en els darrers anys en el teatre del Cercle de Catòlics. Per vitalitzar l’escena van posar-se a treballar quatre entusiastes afeccionats: Pere Pagès, Joan Olivas, Enric Tubert i Jaume Oller. Acolliren tota una colla de jovent interessat i que mai havien trepitjat un escenari. Es van posar a assajar dues obres del repertori del teatre català, dues comèdies que havia escollit en Joan Olivas: L’amor vigila, de J. Poal i Aragall, comèdia de caient galant i amorós, i Julieta, filla única, de J.M. Folch i Torres. Ja era un bon auguri poder veure la formació de dos grups juvenils. En Tubert i l’Oller es van posar a dirigir el grup B que representaria L’amor vigila, i en Pagès i l’Olivas el grup A, el de la Julieta...Les comèdies es van estrenar en els mesos de març i abril de 1960 i en algun periòdic van sortir-ne les crítiques que van dir que eren comèdies fàcils –segur que el crític ignorava que en el teatre no hi ha res fàcil-.  La primera era de fons caricaturesc davant les jugades de l’amor que pinten cec i que es perd de vista, i de la Julieta... es va dir que l’argument sentimental era esquitxat d’humor blanc. I en quant als actors, el crític Víctor-Jorge, de Horizontes, deia que tots hi van posar entusiasme, esforç , bona voluntat i gust artístic. Algú va dir que “no hem vingut a veure actors fets, però si a descobrir temperaments i actituds”.
Nosaltres hi vam posar tot el nostre esforç, interessant-nos per la ressurrecció del teatre, i ens va complaure molt escoltar la veu d’un crític que deia que es notava que l’actuació d’aquests juvenils estava subjecte a uns fils invisibles que es deien direcció, mentre que un altre –en el diari Los Sitios de Gerona- opinava que havíem sabut donar als actors un entusiasme i una compenetració en els papers que sols elogis mereixen. Dissortadament aquells grups no van tenir continuïtat i només uns quants joves s’enganxarien a l’escena en un futur immediat, si bé alguns d’ells, en les acaballes del segle tornarien a trepitjar escenari per a recordar els vells temps de la seva joventut.
Alguns d’aquests joves van actuar en els espectacles que en el Cercle de Catòlics entretenien els espectadors en les tardes dels diumenges. No sé a qui se li va acudir –prenent el títol d’un programa radiofònic- de batejar-les com a Fiestas en el Aire, però el cas és que aquestes festes van ésser molt ben rebudes per l’Agrupació de Pares de Família que, per fi, vèien un esplai i un espai d’acolliment per als seus fills. Les Fiestas van durar gairebé tota la dècada, i de tant en tant hi col.laboraven els novells actors amb altres de més experts i fins i tot alguns veterans i joves i grans Cursetistes – de Cursets de Cristianitat- que s’hi van lliurar per fer el que ells en dèien “apostolat”.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada