dilluns, 2 de juny del 2014

Dècada anys 70 - Any 1977


“Don Gonzalo o l’orgull del gec”

“Resurrecció” d’una de les obres teatrals més representades a Banyoles

Cronologia

1891.- S’estrena al Teatre Novetats de Barcelona la comèdia en tres actes, de costums catalanes, original d’Albert de Sicilia Llanas, “Don Gonzalo o l’orgull del gec” per la Companyia d’Antoni Tutau.

1897.- És “gloriosament ressuscitada” l’obra de Llanas al teatre Català Romea per els grans actors Enric Borràs, Jaume Borràs, Enric Guitart i Maria Morera.

1920.- La Secció Recreativa del Círcol de Catòlics de Banyoles estrena “Don Gonzalo o l’orgull del gec” arranjada per a homes sols.

1925.- Per primera vegada es representa “Don Gonzalo...” a Banyoles amb personal femení per l’Agrupació Escènica de l’Ateneu Banyolí.

1930.- Josep Freixa, Maurici Garcia, Jaume Baus, Joaquim Colomer, Miquel Vilanova, Jaume Geli i Joaquim Tarafa donen un nou aire interpretatiu a l’obra, sota la direcció artística de Josep Freixa.

1940.- Es representada novament pels veterans actors de la Secció Recreativa de C. De C. Incorporant-se en el repartiment els joves Pere Quer, Pere Pagès i Joan Olivas.

1945.- “Don Gonzalo...” emprèn una nova singladura a càrrec de la “Agrupación Teatral Bañolense”, presentant-se l’obra completa, ja amb personal femení.Hi actuen les actrius Carme Quer, Carme Torras, Carme Freixa, germanes Laura i Adela Geli, afegint-s´hi els actors Josep Torrent i Enric Tubert.

1950.- “Don Gonzalo...” viatja per tots els escenaris de la província.

1952.- La premsa de Girona diu: “el solo anuncio en esta Capital del prestigioso conjunto “Agrupación Teatral Bañolense” de Bañolas, que dirige D. José Freixa, es garantia suficiente de buen teatro. Muchos elogios habíamos escuchado del Cuadro Bañolense, más quedaron cortos ante la reciente interpretación de una comedia (Don Gonzalo) en esta Ciudad....”

1953.- Finalitza la “tournée” de l’obra de Llanas, i amb el retir de Josep Freixa i Maurici Garcia, s’acaba també la representació a Banyoles de l’obra més “gloriosa” de l’Agrupació Teatral Banyolina.

1977.- 19 de març – Diada de Sant Josep (24 anys després). Un grup de veterans actors ressuscita “Don Gonzalo o l’orgull del gec” dedicant un homenatge a totes les figures de l’escena banyolina que l’han viscuda al llarg de tots aquests anys, i en especial als recordats Josep Freixa, Maurici Garcia, Jaume Geli i Miquel Vilanova, extraordinaris creadors dels personatges de Nasi, Bialó, Don Gonzalo i Don Rafael.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada