divendres, 27 de juny del 2014

Dècada anys 70 - Any 1978


NURIA ESPERT

(Fent cultura es fa país. Per Frederic Corominas. Revista de Banyoles ,num. 529. Agost 1978)

 

  No a toc de clarí ni proclamat a viva veu. La promoció que actualment es fa de la darrera obra teatral d’un dels màxims poetes catalans d’avui dia l’he descobert per casualitat en escoltar, gràcies a les vacances d’estiu, un programa televisiu de tarda. Algú interviuava l’eminent actriu Núria Espert, que està representant “Una altra Fedra, si us plau”, de Salvador Espriu; la porta no solament a molts indrets de les contrades catalanes sinó encara a diferents països estrangers, gràcies a l’ajut de “la Caixa”. Aquesta darrera indicació va donar-la de passada, quasi sense fer-hi esment. Com escau a una senyora de l’escena que sap ésser senyora en la vida real.

  Heus aquí una manera bonica de difondre la nostra cultura, terra endins i enllà de les nostres fronteres.

  Afortunadament la cultura catalana és complexa i diversa. Tant com pugui ésser-ho la de qualsevol país més poblat. Més extens, económicament més poderós, factors en definitiva no exclusius ni determinants de la riquesa espiritual d’una comunitat. Es el pas de les generacions el que forma la pàtina i el noble sediment del seu patrimoni i sap trobar-li cada vegada noves variants, noves modalitats, inèdites facetes, que la prestigien i li donen personalitat.

  Queden lluny, per l’estil i la manera de pensar, les civilitzacions hermètiques, que es cloïen en si mateixes, no sabem si empeses per un urc exagerat o per una humilitat mai entesa. La inevitable conseqüencia fou, tard o d’hora, ja no importa, la desaparició llur, no deixant altre rastre que el d’una inoperant estirilitat.

  L’obra de “la Caixa”, per contra – Núria Espert ens ho acaba de corroborar- impulsa la cultura catalana, la dòna a conèixer, la difon, la internacionalitza, l’enriqueix... és a dir, contribueix a infondre-li major vitalitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada