divendres, 25 de juliol del 2014

Any 1980


“LAETIUS”. TORNEN  “ELS JOGLARS”

 

  Després de l’estrena a Lemòniz i de la gira realitzada el mes de maig al País Basc, ELS JOGLARS retornen a Catalunya. Organitzat pel Grup de teatre SARAU i amb la col.laboració de l’Ajuntament presentaran a Banyoles “LAETIUS” el dia 28 de juny a les 10 hores de la nit al cinema Victòria.

  Alguns membres de SARAU tinguèrem ocasió d’arribar-nos a Pruït, on ELS JOGLARS tenen instal.lada una magífica cúpula per a treballar, i vam parlar una estona amb l’Albert Boadella i amb els actors, sobre el muntatge que estaven preparant. Al principi –ens deia l’Albert- i com a totes les obres d’ELS JOGLARS, és un treball d’investigació formal, en la que la temàtica s’ajusta al treball d’actor. Aquests parlen dels personatges que encarnen com si aquests s’haguèssin apoderat d’ells mateixos”. Certament, en el transcurs de l’assaig que veièrem ens adonàrem de la rigurositat del treball d’investigació cap a la recerca d’un espectacle total. De cada escena s’elaboren diferents propostes que són treballades fins a escollir-ne la més adequada. També des del punt de vista escenogràfic hi ha una evolució constant des de la maqueta inicial, es treballarà en un espai provisional fins assolir l’deal que sorgirà d’un compromís entre l’estètica i la creació de l’actor. Al final, la identificació de l’actor-personatge-espai escènic serà gairebé total.

  A “LAETIUS” el Grup parteix d’una proposta inicial de l’Albert Boadella, i en forma de reportatge esbossa la seva teoria: la terra ha de produir en un espai d’anys una sèrie de cicles fets en base de la construcció i la destrucció de l’home. Comença l’espectacle amb una suposada explosió nuclear pròxima i se’ns presenta l’evolució d’un ésser post-nuclear que subsistirà en unes difícils condicions de medi ambient i haurà canviat totalment el seu objectiu i les seves maneres de comunicar-se. Ens deia la Glòria Rognoni, que ajuda l’Albert en la direcció: “Entre tots vam estudiar altres formes de vida de la natura, sobretot la dels insectes i altres animals semblants, quines formes hem aplicat a aquest nou èsser post-nuclear que anem observant en la seva evolució”-   Al cim d’una rampa inclinada, Carme Periano, Anna Barberi, Pitus Fernàndez, Domènec Reixach i Antoni Valero, els cinc actors treballaven a fons el seu cos, amb gestos que ens recordaven el moviment d’una mosca, o d’un escarbat, o tants d’altres insectes. La Glòria anava anotant les diferents correcions, i l’Albert amb una batuta a la mà anava marcant el ritme. Nosaltres, en silenci ja ens anàvem imaginant aquest sorprenent espectacle que properament presentaran a Banyoles com a estrena a les comarques gironines.

                                                                                                Grup SARAU

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada