divendres, 18 de juliol del 2014

Dècada anys 70 - Desembre 1979


Als meus amics de Banyoles

CAN CATÒLICS

A Enric Tubert, company d’antigues i enyorades aventures teatrsls.

 

  Durant molt de temps, la façana de Can Catòlics va amenaçar ruïna. Ignoro fins a quin punt, la façana era una transcripció externa d’un paisatge interior depauperat i conflictiu. En tot cas val a dir que, des de temps immemorials hi hagué, a Can Catòlics, plets i situacions d’un gran dramatisme existencial.

  Can Catòlics és el nom que li ha donat el poble. El poble sol tenir, de totes les coses, un concepte sumari i expeditiu. Per això, de tota la vida, havia rebutjat el nom de “Círculo de Católicos de Bañolas y Comarca”. Només faltaria!. Ja em diran quin efecte hauria causat a qualsevol interlocutor que algú li hagués comunicat, amb la solemnitat característica:

-Me’n vaig a fer “el canari” al Círculo de Católicos de Bañolas y Comarca”

  O bé, hagues participat en to confidencial i secretíssim:

-Fa una temporada que el,cafè del”Círculo de Católicis de Bañolas y Comarca” no té gust de cigrons torrats.

  Segurament una persona interpel.lada d’aquesta manera hauria sofert un fort impacte emocional.

  Per això el poble –nosaltres també érem poble naturalment- li dèiem “Can Catòlics” i quedàvem molt tranquils. I li direm “Can Catòlics” per més reformes i noms que li clavin al damunt.

  Can Catòlics va conèixer una etapa de postguerra, dura i integrista. Fou un temps en que gairebé tot era pecat. I nosaltres que érem joves, impulsius, i d’una bona fe sensacional, ens passàrem els diumeges i festes de guardar, resant el “jo pecador”. Després els temps canviaren, i el catolicisme esdivinguè un afer més relaxat. Els “khomeinis” de torn perderen embranzida i es va poder respirar sense incòrrer en implicacions penals.

  Fou llavors que el Sagrat Cor i la Verge Puríssima que havien presidit infinitat de partides de cartes, foren retirats a llocs més discrets, perquè guanyaven els que sempre havien dit que el joc i les imatges eren una unió contra natura. . Llavors, la “gent d’ordre”, que havia mantingut criteris molt estrictes sobre el tema, es retirà ostensiblement. O fèu el que li és molt propi: es fortificà en algun reducte defensiu. Però l’aire que entrava per aquella porta sense nom, ni sense imatges, era ja un aire secularitzat. Can Catòlics havia deixat de ser una torre d’ivori per esdevenir un local popular.

  Per nosaltres, Can Catòlics, havia esta sempre una mena de casa de tots: un lloc on es podia anar a passar l’estona sense gastar-hi ni cinc.O tenir.hi reunions més o menys polititzades. O fer-hi teatre més o menys transcendent. O executar-hi invencions difícilment qualificables com eren “Cantando bajo la alubia” o “Pan, Amor i Ratafia”.

  M’arriben notícies de plet. Banyoles ha estat una ciutat memorable per la irrefutable contundència dels seus plets: l’abat i el poble, els cairuts i els rodons, carlins i liberals, dretes i esquerres, “dragadictes” i “antidragues”, “victorians” i catòlics... El dia que s’acabin els plets, Banyoles entrarà en una agonia irreparable i total.

  Per demés, un vot per Can Catòlics. Can Catòlics, podría arriba a ser,amb una mica de traça, un centre popular de perspectives diàfanes i d’una positiva inflùencia en el món cultural de la nostra ciutat. Es clar que, per a això caldria donar-hi una nova empenta, una nova dimensió de servei ciutadà. Caldria que les Digníssimes Autoritats, les agrupacions cíviques, els grups d’inventiva cultural i preocupació ciutadana, es plantegessin a nivell comunitari el que podria ser el “.Centre pro desenvolupament cultural i ciutadà de Banyoles i Comarca”. O bé, senzillament, “Can Catòlics 2000”.

  Ara que els Sants i els catòlics, han decidit integrar-se a una vida més arrecerada a les esglésies o a les intimitats, i catòlic voldria tenir la seva vertadera connotació d’”universal”, penso que valdria la pena replantejar-se el tema. Valdria la pena que, a cor de poble, el poble hi tingués casa, recer. I potser, aquell antic Can Catòlics de la nostra joventut d’amistat i faràndula, esdevindria casal de les noves generacions.

  Pel demés, amic Enric, un record cordial des del fons del temps en que tot semblava difícil, però possible. A reveure.

                                                                                         Jaume Farriol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada