dilluns, 28 de juliol del 2014

Any 1980


“INTEATREX” ENS VISITA

 

  “InteatreX”, un grup de teatre que fuig de qualsevol qualificatiu que el pugui fer local, per  definir-se com a grup de totes les comarques, serà a Banyoles el proper dia 16 d’agost, dins la campanya d’estiu que tenen programada amb l’obra de Shakespeare “RICARD III”

  Ens trobem davant d’un grup jove i animós que pensa arribar  molt enllà. Per això és obligat obrir-los.hi les nostres planes perquè ens expliquin una mica els seus projectes i les seves ambicions.

  :Com i quan i perque es va formar el grup?

-InteatreX és nat a Palamós el dia 25 de novembre de l’any 1978. Va ser la nit de l’estrena de “Calígula” d’Albert Camús. De bon començament ens varem proposar uns objectius, i la nostra intenció és anar avançant de mica en mica fins aconseguir-los. Durant aquest any i mig hem fet unes 10 representacions de “Calígula” i a la vegada hem anat preparant i polint aquest “Ricard III” per poder oferir les nits d’estiu a totes les comarques de Girona. El que volem intentar és anar incorporant gent de totes les comarques perquè creiem que és l’única manera de ser de per tot arreu., i entendre la problemàtica i les necessitats de tot arreu, i no dubtis pas que són diverses i diferents en tots els llocs.

- Amb aixó vols dir que l’esquema i la línia del grup s’amotlla als pobles i al que aquests us demanen?

- En quan a aquest esquema d’”InteatreX” ja he dit que és el d’arribar a totes les comarques i pobles, ara bé, aconseguir-ho amb un teatre digne i edificant, no pas amb un teatre comercial i decadent.

 Tampoc ens creiem educadors, però sí que potser tenim l’obligació de fer que la gent s’interessi cada vegada més pel teatre i que per sobre de tot no en fugi, i aixó només es pot aconseguir amb unes intencions dignes i obertes i uns resultats acceptables. Hem de construir el nostre teatre, el teatre de tots, seguint tradicions malauradament llescades i amb l’esforç de tots plegats. És per això que per les representacions d’aquest Shakespeare ens hem dirigit als ajuntaments, mitjançant les conselleries de Cultura que per això hi són, i els resultats són molt acceptables.. Hi ha l’intenció de fer les coses ben fetes, i si es continua, o millor dit, si tots continuem unint els esforços no dubtem pas que els resultats es veuran  ben aviat i la gent reaccionarà diferent de com ha reaccionat fins ara i durant aquests anys.

 -No us sembla que començar amb un Shakespeare, és començar una mica massa fort, tant per un grup que tot just aixeca el cap com perquè és més difícil que la gent seguexi una obra d’aquestes característiques?

-No, tot el contrari, en això tothom s’equivoca, Shakespeare és mereix un respecte, però tampoc hem d’exagerar. Nosaltres hem començat l’obra amb molta il.lusió. L’hem estudiada, traduïda, adaptada i assajada. I tot això sense cap lleugeresa. I aquí acaba el respecte cap a Shakespeare i comença el respecte cap al públic. Ell, en definitiva és el crític que “sentirà” si el treball i el temps dedicat li complau o no. Quan a la comprensió de l’obra, que les obres clàssiques son terriblement simples, i és per això que són clàssiques.Toquen valors, sentiments i problemes eterns i atemporals i això fa o hauria de fer que fossin més populars i arribessin molt més fàcilment a la gent. Per tant, encara que el projecte és arriscat, ens sembla que l’autor i l’obra són els més adequats per arribar a tothom qui vulgui.

 -Apart aquest “Ricard III”, quins són els projectes que té “InteatreX” per adur a terme?

-Acabem aquesta campanya la segona setmana de setembre, aleshores encara hem de fer algunes representacions de “Calígula!, perquè ens la demanen molts pobles, això ho alternarem amb una altra obra que estrenarem, seguint la nostra costum, el proper dia 25 de novembre a Palamós. I ja podem avançar que per a l’estiu vinent hi ha la intenció de fer novament una campanya a l’aire lliure amb una obra força ambiciosa. En principi, aquesta és la programació que tenim pensada i esperem que pugui dur-se a terme.

                                                   (Revista de Banyoles, juliol 1980).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada