dissabte, 2 d’agost del 2014

Any 1980


EL TEATRE DE FOLCH I TORRES

 

  Sap greu que durant els anys del franquisme els escenaris de Catalunya hagin estat tan escasos del teatre que escrigué amb tanta profusió Josep Maria Folch i Torres. Crec que hi tenim un deute amb aquet prolífic escriptor català. És inútil que ara, per justificar-se ens surtin amb l’estirabot de que no es podia representar teatre en català. Això no és veritat, ja que mai ni el teatre infantil ni el teatre per a grans de Folch i Torres estigué prohibit, excepte, en els primers anys del franquisme que ho era tot el que es referia a la nostra llengua. Altra cosa era escollir una obra i passar pel tub de la “Delegación de Información y Turismo” que acostumava a posar gairebé sempre traves, demorant en moltes ocasions, el permís que no acabava d’arribar mai de Madrid.Els responsables de grups teatrals sabem molt d’aquests desànims que acabaven per fer-nos abandonar l’obra escollida que acostumava a arribar amb el permís un cop havíem abandonat el projecte.

  El cert és que si exceptuem ELS PASTORETS i LA VENTAFOCS, poca cosa més s’ha representat pels escenaris catalans. I no és pas que els arxius teatrals no  fossin ben assortits, puix he remenat força vegades per un dels més proveïts de Barcelona i sempre he pogut constatar que només eren demanades les dues obres esmentades pels grups teatrals d’arreu de Catalunya,i tot el més “D’aquesta aigua no en beuré” i “Una noia per casar”. Les altres obres, salvant alguna excepció, eren desconegudes.

-Però, és que tenia més obres de teatre, Folch i Torres?- em diu una persona d’aquelles que es queixaven continuament de què no hi havia teatre infantil a Catalunya, i que si li parlaven de Folch i Torres et feia “esquifinyots” mostrant la seva desplaença que no era res més que desconeixença de l’obra.

  Perquè us en feu càrrec, vull esmentar un seguit d’obres teatrals de l’autor, de les quals he procurat fer-ne una llista per ordre alfabètic. Si no hi són totes, crec que poques en mancaran. Potser això pot servir d’orientació als nombrosos grups de teatre que estan mal informats sobre el fecund  treball de Folch i Torres, ja que en tots els articles que s’han publicat en aquest any en revistes i diaris catalans en motiu del Centenari dels seu naixement, no he pogut veure en cap d’ells una selecció d’obres el més extensa possible.

( I aquí segueix un llistat en el que s’hi poden comptar 40 obres de teatre de Josep Maria Folch i Torres. Es pot trobar en el número 576/577 deRevista de Banyoles, extraordinari d’octubre 1980).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada