divendres, 1 d’agost del 2014

Any 1980


EL GRUP DEL CASAL D’OLOT

  En l’entrevista amb els dirigents del Casal d’Olot ens diuen que ja fa més de cinquanta anys que al Casal d’Olot es fa teatre. La gent,  l’estil ha anat canviant, però en certa manera el Grup va nèixer en aquest ambient. Començaren fent Els Pastorets, després han anat fent altres obres: Fang, L’endemà, Romanç de cec, i ara La Consueta.

-Per a nosaltres, el teatre són moltes coses. En primer lloc,un treball que fem entre tots, un cert “espai de llibertat·”, que se’n diu ara.Podríem parlar del teatre en sí i del treball que suposa muntar una obra. Som aficionats. Fer teatre ens agrada,però també valorem molt tot l’esforç conjunt, i tot el que això suposa de relació personal. De fet som una colla de gent que ens hem fet amics tot fent teatre.

- Quin sentit pot tenir representar un text del segle XVI per a un espectador d’avui?

- Una mica de ganes de conèixer  un tipus de teatre diferent del que havíem fet fins ara. A més, la Consueta ens posa en contacte amb la més pura tradició del teatre medieval. Van ésser bàsicament les raons per les que decidírem fer-la. Cal dir també que la Consueta de Sant Jordi ens ofereix un text de molt bona qualitat literària.

- La Consueta ens ha arribat a Banyoles amb escasses modificacions i adaptacions. Perquè aquest aparent intent de conservar el text de la mateixa manera de com era representat ara fa uns quans segles?

- La fidelitat al text i a la representacio “medieval” va ser una opció provocada pel mateix text. Ens va ser molt interessant de recuperar i mostrar les representacions medievals, oferint a l’espectador totes les referencies possibles. Per això volguèrem construir les escenes amb el màxim rigor que ens fou possible, tot i que som conscients que utilitzem elements tècnics que no són, evidentment, de l’època.-Però això lliga amb l’espectacularitat que busca el teatre els segles quinze i setze. Ens ha representat un cert esforç, però també ens ha posat en contacte amb els antecedents del nostre teatre. En certa manera ha volgut ser un retorn a les fonts.

-Com valoreu aquesta experiencia fta a Banyoles?

-Tot i les dificultats, lògiques per altra banda, que suposa muntar una obra d’aquest tipus, valorem l’experiència molt positivament. Tant pel contacte amb el grup de joves que fèu possible la representació, com per la collaboració que hem trobat, i que us agraïm. Ens ha agradat fer teatre a l’aire lliure. A partir d’aquesta experiència, ens agradaria fer un recorregut pel teatre clàssic. Entre els projectes hi ha el de representar una tragèdia grega. Per altra banda, creiem que hi ha una certa crisi d’autors teatrals.

  Aquestes foren les paraules que mantinguèrem amb els nostres amics d’Olot. Tots creiem que l’experiència viscuda aquell 15 d’agost és digne de tornar-se a repetir, malgrat les moltes dificultats, i d’entre totes la pluja, que no fou obstacle que privés al nostre   Sant Jordi cavalcar de nou pels nostres camins, després d’una vintena d’anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada