dimarts, 29 de gener del 2013

Can Catòlics


A les darreries de la dècada dels setanta, Jaume Farriol escriví un article a Revista de Banyoles sobre el tema Can Catòlics, dedicat a Enric Tubert, company d’antigues i enyorades aventures teatrals. Entre altres coses deia:

Can Catòlics és el nom que li ha donat el poble. Tota la vida el poble havia rebutjat el nom de Círculo de Católicos de Bañolas y Comarca. Nosaltres tambe li dèiem Can Catòlics i quedàvem molt tranquils. I li direm Can Catòlics per més reformes i noms que li clavin al damunt.

Can Catòlics va conèixer una etapa de postguerra, dura i integrista. Fou un temps en que gairebé tot era pecat. I nosaltres que èrem joves, impulsius, i d’una bona fe sensacional, ens passàrem els diumenges i festes de guardar, resant el “Jo pecador”. Després els temps canviaren, i el catolicisme esdevinguè un afer més relaxat. (...) Per nosaltres, Can Catòlics havia estat una mena de casa de tots: un lloc on es podia anar a passar l’estona sense gastar-hi ni cinc. O tenir-hi reunions més o menys polititzades.  Fer-hi teatre més o menys transcendent.

A Farriol li arribaven notícies de plet. I ell donava un vot per Can Catòlics. Can Catòlics podria arribar a ser un centre popular de perspectives diàfanes i d’una positiva influència en el món cultural de la nostra ciutat. Per això caldria donar-hi una nova empenta, una nova dimensió de servei ciutadà. Cal Catòlics podría ésser el “Centre pro desenvolupament cultural i ciutadà de Banyoles i Comarca”. O bé, senzillament, “Can Catòlics 2000.

Can Catòlics, però, no va poder arribar al 2000. Anys a venir, amb l’ensorrament del sostre, Can Catòlics començaria a desaparèixer, Nosaltres, però, en guardem els més bells records.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada