divendres, 25 de gener del 2013

El teatre en els anys setanta


A principis dels anys setanta semblava  que el teatre estava adormit. Només hi havia l’Agrupació Amics del Teatre que portaven amb gran entusiasme Jaume Figueras, Lluis Soler i també Francesc Mayolas. Amb ells vaig dirigir-los en algunes obretes de teatre infantil, si bé ja havien destacat amb algunes obres com La gran aventura, de Jaume Salom amb la incorporació de l’entusiasta jove Joan Marieges. Cap a les acaballes del Grup van representar la comèdia Benvolgut mossèn Vidal, obreta que van portar per molts teatres de la província fins que amb aquesta gira arribà la fi del Grup Amics del Teatre. Van  seguir amb entusiasme portant les Fiestas en el Aire i participant en el Jurat d’un Concurs que vaig organitzar sota el títol de Banyoles, nostra ciutat, sobre temes ciutadans en el que hi participaren grups infantils de les escoles. Per les festes nadalenques del 1972  Els Pastorets seguien representant-se en castellà Aquell any fou el dels tres Batos (Solana, Tubert i Olivas).

No obstant, vaig poder reunir un grup per fer algunes sessions de Lectures Expressives. Amb motiu del X aniversari de  la mort de Josep Maria de Sagarra vam fer una lectura en prosa de La ferida lluminosa i en vers, Reina, analitzant una part de l’obra teatral del famós poeta català

Em vaig posar a dirigir una obra de Ignasi Iglésias que havia dirigit Josep Freixa en els anys quaranta amb poc èxit de públic i  que fou un dels pocs errors d’aquell gran actor i director, ja que  escollí per a ell el personatge del jove protagonista que si bé hi posà tota  la seva força creativa no fou gens encertat en escollir aquell tipus ja que li havia passat l’edat de posar-se a la pell de personatges joves.   Em va fer  il.lusió dirigir aquella obra

que en certa manera el seu autor s’esplaiava en el tema tabú aleshores de l’emancipació de la dona. En aquella obra –Foc nou- (premi Fasthenrat 1914)  hi participà  com a actor, Joan Solana qui ja havia debutat en el paper de l’alcalde Borrego en els tradicionals Pastorcillos. L’obra passà sense pena ni glòria – exactament com havia passat en la representació de Freixa-, però vaig procurar formar el cos d’aquell conjunt i –segons la crítica- “es nota la mà directiva sobretot en les escenes de conjunt i en algunes pauses i reaccions dels actors, alguns molt posats dintre els personatges (...) En conjunt fou una bona actuació que ens animà per el futur de l’Agrupació Amics del Teatre.

Aquesta Agrupació no continuà la seva singladura, i en els darrers moments s’embolicà amb aquella  fluixeta comèdia de Benvingut mossèn

Vidal que amb l’entusiasme de Jaume Figueras, seguidor de la saga teatral dels Figueras- van poder portar a representar-la en poblacions foranes. 

La voluntat de Jaume Figueras el portà a extrems dignes de lloança en presentar-se a la Delegación de Cultura a Girona quan no donaren permís per a representar l’obra, ja que confonien el dramaturg amb el que havia estat dirigent socialista gallec, Pablo Iglesias. Fins una hores abans, no es rebé el permís per a la representació.

Era un patiment això de fer les gestions per obtenir permisos per les actuacions de tota classe i en aquells anys setanta s’havien escriure cartes a Información y Turismo  com la que transcric:

“El presidente de la Asociación  Círculo de Católics de Bañolas y Comarca; Salvador Boix Carreras, mayor de  edad , a V.I. con todo respeto EXPONE:

Que con motivo de la próxina fiesta mayor de Bañolas, la Agrupación “Amics del Teatre” del Círculo de Católicos de Bañolas y Comarca, tiene proyectado representar en su local, el dia 22 de octubre, la comedia cómica “Com s’enreda la troca”, original de Emilio Graells Castells, por lo que a V.I.

 

SUPLICA

Tenga por presentado el presente escrito, y en méritos del mismo se digne conceder la debida autorización.

Gracias que espera alcanzar del recto proceder de V.I. cuya vida guarde Dios muchos años.

Bañolas, 22 de agosto de 1972

 

Fixem-nos en la data: Permís demanat amb dos mesos d’anticipació!.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada