dilluns, 28 de gener del 2013

Torna "Don Gonzalo" o l'orgull del gec


Els –diguem-ne veterans- feia anys que estàvem innactius i teníem ganes de tornar a escena. I ho vam fer en unes representacions d’homenatge a aquella gran figura de l’escena banyolina que era Josep Freixa amb una de les obres més representades al llarg de tot el segle a Banyoles: Don Gonzalo o l’orgull del gec, d’Albert de S. Llanas. Anunciàvem que amb aquella obra retíem no solament un homenatge a Freixa sinó també als recordats Maurici Garcia, Jaume Geli i Miquel Vilanova. L’inici d’aquella nova singladura teatral tingué lloc el dia de Sant Josep de 1977. Jaume Farriol en la seva crítica a Revista de Banyoles digué: “Ha estat un dels fets més importants d’aquesta temporada.”.  Tractant-se aquests full d’un memorial de la meva figura, no és res d’estrany que em faci il.lusió transcriure el que digué de mi en Jaume Farriol: “Olivas és un còmic que, per dir-ho d’alguna manera, “dissolt” els personatges escrits dintre de la seva forma de fer rotundament hilarant, perfectament característica. Olivas té una cara plàstica, fàcil, amb una boca que és una pura ganyota i uns ulls que salten com pilotes de goma”.

El nou grup que encetàrem s’hi posa el nom d’Agrupació Teatral del Cercle de Catòlics de Banyoles, i tornàrem a recollir èxits amb aquesta obra que presentàrem a la Societat del Centre Catòlic d’Olot amb motiu del seu centenari. L’obra formà part d’un Cicle de teatre lliure. La nit del 6 de maig de 1978 vam obrir la representació a Olot amb unes paraules en les que vaig recordar els vincles que hi havia entre les dues poblacions pel fet de representar els mateixos Pastorets, rememorant al mateix temps les llunyanes representacions dels “veterans” actors de la Secció Recreativa que concursaren en el mateix local de la societat olotina.

La premsa d’Olot deixà constància del pas de la nostra Agrupació amb unes bones crítiques. En el setmanari La Garrotxa es deia: “De poder-se

establir puntuacions, “Don Gonzalo” ocuparia al final del recull un lloc ben destacat.

Dintre d’aquest cicle de teatre lliure també hi actuà el Grup Sarau de Banyoles amb l’obra de Jean-Paul Sartre, Morts sense sepultura. Al final del cicle ens trobàrem un representant de cada grup en una taula rodona, moderada per l’actor professional Emilio Gutiérrez Caba.

De Don Gonzalo... encara n’hauré d’escriure més coses en anys successius, perquè és una obra que tornaríem a recordar-la i representar-la al cap de vint anys més. L’orgull del gec tornava a empènyer el teatre d’afeccionats banyolins.

“Recordar pot semblar una fotesa, però no és així, ja que sense el record no ens seria possible estimar, ni tampoc tenir sentiments, i tampoc no tindríem consciència d’estar vius”. ( Dr. Joan Corbella, psiquiatre).

-------------------------------------------------------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada