dissabte, 19 de gener del 2013

Els primers teatres infantils


En els anys trenta del segle XX, poc abans de començar la Guerra Civil, a Banyoles hi havia dos teatres infantils. Un era en un magatzem  de la parròquia de Santa Maria dels Turers. Els vailets comandats pel més gran de tots ells - en Jaume Figueras de la funerària-  feien comèdies d’un acte per entretenir la mainada de la barriada.

L’altre teatre infantil era en el magatzem de canyes que el cisteller Olivas tenia al carrer de l’Hospital.  Allí hi actuaven nois i noies  fent comèdies curtes que escrivia en Joan Olivas. Gairebé tots cantaven i ballaven.  En dèiem  el Teatre Nacional.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
TEATRE  ESCOLAR  EN  TEMPS  DE  LA GUERRA  CIVIL

Una de les primeres representacions  de teatre escolar a Banyoles fou organitzada pels responsables de l’Escola Francesc Macià en temps de la guerra civil –possiblement a l’any 1938-. Es reuní a una colla d’alumnes –nois i noies- per a un festival de teatre i música portant-se a terme la representació de l’obra Pallassí casa sa filla, una historieta on un personatge estúpid i tossut ple d’astúcia camperola casava la seva filla Colombina amb Pierrot. Fou com una barreja de pantomima francesa i commedia dell’Arte italiana on tothom acabava cantant. Recordo especialment la cançó final amb la lletra que deia: Pallassín casa sa filla – que és ben dolça i ben senzilla. – Colombina i Pierrot  - ai galandina – Colombina i Pierrot – ai galindó. Cantant la cançó, tots els personatges feien ofrena  d’uns obsequi als nuvis. La direcció es confià a Montserrat Moner, esposa de Joan Alavedra, qui fou secretari del president de la Generalitat de Catalunya els anys 1931-34.  L’acompanyament musical anà a càrrec del pianista Josep Maria Dalmau. I entre els joves alumnes de l’escola banyolina hi figuraven Miquel Gussinyé i Albert Pons. La  representació tingué lloc al teatre Mercantil.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
El Teatre Nacional del magatzem de canyes de cal Cisteller funcionà durant tot el temps de la Guerra Civil.  Allí ens hi entreteníem la mainada organitzant representacions de teatre infantil cantant i ballant. En el darrer anys de la guerra, actuàvem al capvespre dels caps de setmana al bell mig del carrer Major.
Un cop acabada la guerra, actuàvem en el magatzem de canyes en el que es guardaven les caixes buides de peix de les Peixeteries del mateix carrer de l’Hospital. El poc públic que hi acudia s’asseia damunt les caixes de peix. Un cop acabada la guerra seguíem fent comèdia, i fins i tot havien entrat alguns soldats moros al veure’ns pintats de negre cantant i ballant “Ay mama Inés, todos los negros tomamos café!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada